A Vívásról 2019-02-19T14:47:57+00:00

A vívásról

A modern sportvívás három önálló fegyvernemet ismer: kard-, tőr- és párbajtőrvívást. Mindhárom fegyvernemben (külön-külön) nők és férfiak, egyéni és csapatversenyekben küzdenek.
Bár a versenyszerű vívás alapjai mindhárom fegyvernemben hasonlók, mégis mindegyik fegyvernem önálló, és szabályai egymástól különböznek. Mindhárom fegyvernemben elektromos találatjelző segíti a bíráskodást.

Fegyvernemek, felszerelések

A kívülálló szemlélő számára a vívók által használt fegyverek között nem sok különbség látszik. Mégis, ha egymás mellé tesszük őket, láthatjuk, hogy nem is olyan egyformák, mint ahogyan első ránézésre tűnik. Ha azonban tovább kérdezősködünk, kiderül, hogy a fegyverbeli eltéréseken túl egyéb, egyedülálló szabályai is vannak a különböző fegyvernemeknek. A legtöbb vívó tisztában van mindhárom fegyvernem szabályaival, fortélyaival, ám általában egy fegyvernemre koncentrálva fejlesztik képességeiket.

Tovább

Vívástörténelem

vívás gyökerei egészen a Krisztus előtti időkig nyúlnak vissza. Ezt az igen komoly tradíciókkal rendelkező sportágat a 15. században már szabályszerűen oktatták német vidékeken.

Tovább

Békessy Béla

Debrecenben sokáig nem tudtak a gyerekek és a felnőttek egy helyen vívni. Sokszor más és más helyen kellett edzeniük, amíg pályázati forrásokból és önkormányzati segítségből meg nem épült a Békessy Béla Vívócsarnok. Azóta ideális helyen tréningezhetnek a debreceni vívók, amelyeket eredményekkel hálának meg.

Tovább

Vívj te is!

Ha olyan helyet keresünk, ahol gyermekünk kiváló környezetben, nagy tekintélyű edzők keze alatt fejlődhet – és bár kezdetben nem kívánunk élversenyzőt faragni belőle, mégis szeretnénk távlatokat látni – a Békessy Béla Vívó Klub tökéletes választás lehet. A klub vezetői, edzői rendkívül lelkiismeretesen, az egyéni sajátosságok figyelembe vételével végzik munkájukat. Számos élversenyzőt kineveltek már az évek során és a csupán amatőrként sportolni lejáró gyermekek is jól érzik itt magukat.

Tovább
További Hírek