Vendégségben Szolnokon, vendéglátás itthon

Vendégségben Szolnokon, vendéglátás itthon – nyár végén együtt edzőtáboroztak a debreceni, a kecskeméti és a szolnoki vívók

Bár még sokan a nemrég véget ért olimpia lázában égtek és a nap is teljes erejével lehelte forróságát, a szolnoki Véső úti sportközpont előtt a naptár azonban már kérlelhetetlen volt. Augusztus 12-ét mutatott épp, azt a napot, amikor a Békessy Béla Vívó Klub versenyzői is megkezdték a felkészülést. Ennek egyik akkordja volt a szolnoki edzőtábor, ahol a helyi vívók mellett a BVSC és a békéscsabai AVA versenyzőivel is találkozhattak sportolóink.

A következő héten már mi láttuk vendégül a szolnoki és kecskeméti vívókat, akik szokás szerint a legnagyobb örömmel fogadták el a meghívást. A Tisza parti alakulat már visszatérő vendég nálunk, melynek vezetőedzője, Szatmári Edina értékelte a debreceni edzőtábort:

Egyrészt nagyon szeretjük azt a rendszert, amit Gyuriék (Serra György a Békessy Béla Vívó Klub ügyvezetője) kidolgoztak, másrészt pedig nagyon jó a Négy Évszak Kupa is, amely minden esztendőben remek része a felkészülésünknek. Ez a verseny ugyanis kiváló alkalom a kezdők számára. Itt megtanulhatják a versenyzés alapjait, hozzá szokhatnak ehhez a légkörhöz és rutint szerezhetnek majd a későbbi nagy megmérettetésekre. A rutinosabb, idősebb versenyzőinknek pedig nagyon jó felkészülés az év további kihívásaira. Az edzőtábor pont jól jön ebben az időszakban. Az alapozás utáni átmeneti időszakban vagyunk. A vegyes felkészülésnek az időszaka ez, hiszen itt már picit vívogatunk, de azért a kondi edzésekkel még az alapozást erősítjük.

A debreceni táborban a vívóknak délelőtt hétfőtől szerdáig 9 és 11 óra között, valamint délután 16 és 18 óra között tartották az edzéseket, ahol az erőnlét mellett már a technikára is nagy hangsúlyt fektettek.

A szolnokiak vezetőedzője Szatmári Edina kiemelte azt is, hogy a napi két edzés mellett a játékra, a kikapcsolódásra és egymás megismerésére is volt lehetőség. A vendég klubok többek között azért is szeretnek ide járni, mert nagyon jó a légkör, amit a szolnokiak vezetőedzője is megerősített.

Nagyon családias, barátságos itt a környezet Debrecenben. Nyugodtan mondhatom, hogy ennek köszönhetően a szolnoki gyerekek egyértelműen itthon érzik magukat a Békessy vívóteremben. Számtalan barátság alakult már ki az itteni gyerekek között. Összejárnak, egymásnál alszanak, együtt nyaralnak. Fontos és jó kapcsolatok ezek és nem csak a gyerekek, hanem köztünk, vívóklubok között is. Már többször átbeszéltük ezt a vívószövetségben is, hogy itt Kelet-Magyarországon példaértékű az együttműködés. Nagyon komoly összetartás van. Ha bárkinek segítségre van szüksége azonnal megtalálja a másikat. De ugyanez igaz a Diósgyőriekre vagy épp a Békéscsabaikra is. Ez a baráti kapcsolatok mellett komoly szakmai együttműködést is magával hoz. – nyilatkozta Szatmári Edina.

Az edzőtábor debreceni hetében a Kecskemétiek is itt dolgoztak. Almási Balázs edzővel és a Kecskeméti Repülő és Vívósport Egyesülettel már szintén hosszú évekre visszanyúló kapcsolat köti össze a Békessy Béla Vívóklubot.

– Mi már legalább 15 éve hazajárunk Debrecenbe. Pillanatok alatt belakjuk a vívótermet. Nagyon szeretjük a Négy Évszak Kupát és az edzőtáborokat is. A nyár végi alkalmat már szinte hozzánk igazítják. Nagyon jók az itteni versenyek, mint a Négy Évszak Kupa is. Ezeken a megmérettetéseken teher nélkül versenyezhetnek a gyerekek. Sokszor látok olyat, hogy egy gyerkőc az edzésen mindent meg mer csinálni, de a versenyen már nem. Mivel itt kötetlenebb és lazább minden, ezért itt bátrabbak lesznek a vívóink. Pedig itt is komoly ellenfelekkel találkoznak, nagyon kemény asszókat vívnak, csak nincs rajtuk akkora teher és bátrabbá válnak. Ezzel is szokják a versenyek hangulatát. Ezek a debreceni alkalmak nekünk, edzőknek is jók, hiszen mi is lesünk el egymástól ezt azt. Bendivel és Gyurival is szoktunk iskolázni és rengeteget tanulunk tőlük. Emellett sok mindenben támogatjuk egymást, ha kell jövünk pástot szerelni vagy épp relét forrasztani. Ha valakinek valami felszerelés hiányzik azonnal segítünk egymáson. – értékelte az együttműködést Almási Balázs, a kecskeméti klub edzője.

Az idei edzőtábor is versennyel zárult augusztus 19-én, csütörtökön. Most azonban a hagyományostól eltérően nem egyénileg, hanem csapatokban versenyeztek a vívók. A három klub edzői azért döntöttek az újítás mellett, mert a versenyzők így rutint szerezhettek a csapatversenyekben is, amire ritkábban adódik lehetőség.

A kecskeméti alakulat az augusztus 19-i estét is itt töltötte és részt vettek a Békessy Béla Vívó Klub vívóival együtt a Night Ride éjszakai kerékpáros felvonuláson is, ahol a debreceni éjszakában különleges látványt nyújtottak a fénykardokkal felvértezve.

 

2021-09-02T09:13:03+00:00