Nyílt nap a Békessy Béla Vívócentrumban – A hagyományos vívás mellett a fénykard forgatását is kipróbálhattak az érdeklődők

A Békessy Béla Vívó Klub 2021. szeptember 4-én nyílt napot tartott mindazok számára, akiket érdekel ez a sportág, szeretnék kipróbálni, vagy éppen a gyermekük számára keresik a megfelelő mozgásformát.

A Faraktár utcai vívócentrumban délelőtt 10 és 13 óra között a hagyományos fegyvernemeké volt a főszerep, mint a kard, tőr és párbajtőr. A szervezők a vívással kapcsolatos ügyességi játékokat, feladatokat állítottak össze, amelyek alapján az érdeklődők nagyvonalakban megtanulhatták a vívás alapjait, a lépéseket, szúrásokat és vágásokat. Ezenkívül gyakorolhattak az elektromos szúrópárnán, vagy akár pástra léphetnek és megmérkőzhetnek a többi résztvevővel, baráttal, barátnővel vagy családtagokkal. Ezeknek a játékos asszóknak – mint mindig – idén is nagyon jó hangulata volt.

Az ovis és kisiskolás korosztály számára a vívóedzéseken speciális műanyag felszerelés áll rendelkezésre, melyet szintén kipróbálhattak a nyílt napon részt vevők.

A folytatásában délután13 és 14 óra között fénykardot ragadva a jedik bőrébe is belebújhatnak a látogatók. A fénykardvívást 2020 óta oktatják a Békessyben, idén szeptembertől pedig már az egyetemi testnevelés keretében is jelentkezhettek rá a Debreceni Egyetem hallgatói.

A nyílt nap során az edzők és a klub vívói önkéntesként felügyelték és segítették a résztvevőket a fegyverek szakszerű használatában. Serra György a Békessy Béla Vívó klub ügyvezetője nagyon örült annak, hogy ilyen sok érdeklődőt fogadhattak aznap.

“Nagyon meglepődtünk és talán egy kicsit felkészületlenül is ért bennünket, amikor 9:45-kor, a nyitás előtt negyedórával, tömeg közeledett a vívóterem felé. Nem számítottunk rá, de szerencsére volt elég önkéntesünk, akik segítettek nekünk és jó volt, hogy újra hirtelen megtelt a vívóterem élettel. Szerencsére nemcsak szombaton volt így, hanem azóta is sok olyan arcot látok, akik szombaton itt voltak és most visszatértek, tehát valóban érdekli őket a vívás. Beálltak az edzésekre, beiratkoznak és remélem sokáig űzik majd ezt a sportot.”

– értékelte a napot a klub ügyvezetője, aki szerint az olimpia évében mindig nagyobb népszerűség övezi a sportokat, a vívást különösen, hiszen már hagyományosan a magyar vívók jellemzően mindig valamilyen éremmel térnek haza, ami a sportág eredményességét is jelzi.

Külön öröm volt, hogy az érdeklődők – visszajelzéseik alapján – pozitívan értékelték a klub hangulatát, a közösséget, az edzők és segítőik profizmusát, illetve a vívócentrum modern épületét melyet egy évvel ezelőtt adtak át hivatalosan a debreceni vívóknak.

A Békessy Béla Vívó Klubba várnak bárkit, akit érdekel ez a sport, legyen gyerek – már akár 4 éves kortól –, felnőtt, idősebb vagy éppen mozgásában korlátozott személy, hiszen számukra is tartanak vívóedzéseket. A klubban a hosszútávú sportfejlesztési program valósul meg.

Aki esetleg lemaradt a nyílt napról, az is bátran jelentkezhet akár ingyenes próbaedzésre, hogy belekóstoljon ebbe a sportágba. Hiszen a vívás mára már nem csupán a nemesemberek és az elit sportja, hanem nemtől függetlenül bárki kipróbálhatja ezt a nagyszerű, egymás tiszteletét hangsúlyozó tiszta sportágat, amely amellett, hogy az elmét és a testet fejleszti, megtanít az ellenfél tiszteletére is.

Bővebb információt a klub ügyvezetőjétől, Serra Györgytől kaphatnak az érdeklődők a 30/289-8451-es telefonszámon.

2021-09-17T15:07:59+00:00