Máris érezhetőek a közös munka pozitív hatásai

Nagynevű mesteredző segíti a fejlődést a Békessy Béla Vívó Klubnál.

Dr. Salamon Gábor személyében nagy nemzetközi tapasztalattal rendelkező vívóedző segíti a debreceni Békessy Béla Vívó Klub munkáját. A mesteredző, aki elsősorban külföldön tette le a névjegyét, május óta látja el tanácsokkal a trénereket és a sportolókat a cívisvárosi egyesületnél. Salamon egyébként az öttusa válogatott mellett is dolgozik, Demeter Bence személyében jelenleg is van olimpiai kvótás tanítványa, vívásban pedig holland válogatott pengeforgatót is treníroz.

Remekül alakul

Serra Bendegúz, a Békessy szakmai igazgatója szerint máris érezhetőek a közös munka pozitív hatásai. – Nagy megtiszteltetés, hogy elvállalta, segít nekünk a debreceni edzők képzésében, koordinálásában, illetve a legjobb sportolóinkkal is foglalkozik. Kapcsolatunk kezdete régre datálódik. Még Szingapúrban dolgozott, amikor már kisebb nagyobb tanácsokkal segítette távolról a fejlődésünket. Mindig is nagyon nyitott, és támogató volt felénk, így a május közepi újraindulástól már személyesen is megkezdhettük a közös munkát – mondta a vezető, aki úgy látja, Salamon tudása rendkívül naprakész.
– A Testnevelési Főiskolán tanít, aktívan részt vesz az edzőképzésben, így van rutinja benne, miként kell átadni az ismeretanyagot az edzőknek. Eddig kiválóan alakul a közös munka, az edzőink elfogadták, és ami a legfontosabb, hogy akarnak is fejlődni, érdeklődőek, keresik a lehetőséget, hogy tanácsot kérjenek, és beépítsék az új ismeretanyagot a tudásukba. Már most érezzük a pozitív hatásait az együttműködésnek, de igazából ez hosszútávon lesz kifizetődő.

Hosszú és gyötrelmes út

Salamon Gábor örömmel tett eleget a felkérésnek, és segédkezik Debrecenben. – Harminc évig dolgoztam külföldön, és mióta hazajöttem, mindig arra törekedtem, hogy ha tudok, segítsek azoknak, akik kérik. Nagyon szívesen fogadtam el a Békessy felkérését, csodálatos vívócentrummal rendelkezik a klub, ilyen teremmel Magyarországon kevés egyesület büszkélkedhet. Még a munka elején tartunk, a fő feladatom, hogy segítsek az edzőknek a továbbfejlődésben, egy hosszú és gyötrelmes út elé nézünk, de mivel mindenki nyitott, így biztos vagyok benne, hogy gyümölcsöző lesz a kapcsolat – fogalmazott az elért sikerek ellenére még mindig szerény tréner.
A szakember szerint nincs arra biztos recept, hogy kiből válhat jó vívó. – A vívás egy olyan sportág, ahol eddig még nem sikerült a kiválasztást megoldani, mivel nem is lehet, hiszen rengeteg személyiségjegy játszhat közre a későbbi sikerekben. Ez egy küzdősport, így szinte a legfontosabb a küzdeni akarás és tudás. A sikerhez elengedhetetlen a kemény munka, a megfelelő feltételek és a pozitív hozzáállás – fogalmazott Salamon, aki hozzátette, ők az életre is nevelnek, nem csupán a sportra.
És hogy mit gondol a mester a vívás helyzetéről jelenleg Magyarországon? – A vívás megváltozott, hazánkban azonban túl sok régi beidegződés akadályozza az előrelépést. Több nyitottságra lenne szükség, úgy, mint Debrecenben. Ha az edzői hozzáállás, technika, oktatási módszer nem változik, akkor nehéz lesz az élcsoportba kerülni.

2020-08-12T18:02:01+00:00