Indul a repjegyvadászat Tokióba

Caliban kezdődik az olimpiai kvalifikációs sorozat, Mihály Kata már csütörtökön elutazott.

A világ túlsó felén, a kolumbiai Caliban kezdődik a párbajtőrözők olimpiai kvalifikációs sorozata pénteken, a Grand Prix-en a Békessy Béla Vívó Klub válogatott sportolója, Mihály Kata is pástra lép. Már így is sűrű időszak van Kata háta mögött, és még csak most jön a java.
Április közepén hat ország férfi és női párbajtőrözői, 43 vívó edzőtáborozott a tatai Olimpiai Központban. A felkészülés, melyen ott volt a debreceni tehetség is, már az olimpiai kvalifikáció jegyében zajlott. – Nagyon jó volt az a pár nap Tatán, Észtországból, Lengyelországból és Németországból is érkeztek remek vívók. A felkészülésemet egy kisebb sérülés nehezítette, de még így is nagyon hasznosnak találtam – fogalmazott Mihály Kata, aki múlt hétvégén a Magyar Kupa utolsó fordulójában a békessys csapattal bronzérmet szerzett, egyéniben pedig a 9. lett.
– A kupaforduló ezúttal U23-as nemzetközi verseny is volt egyben, így egész szép mezőny gyűlt össze. A csoportmérkőzés során összeszedetten tudtam vívni, és elsőként kerültem a főtáblára. Sajnos eközben visszaköszönt a régóta vissza-visszatérő sérülésem, ami az elején kicsit hátráltatott, de ahogy jöttek az asszók, túl tudtam rajta lendülni. Sajnos a nyolcba jutásért kikaptam, amit sajnálok. De nagyon hasznos tapasztalat volt abból a szempontból, hogy miként reagáljak, mikor nehezített helyzetben kell helytállni – értékelt Kata.

Egyedül kell helytállnia
A tehetséges vívóhölgy nem csupán a sportban, a tanulásban is jeleskedik. A Kerpely Kálmán Doktori Iskola PhD-hallgatója ismét sportösztöndíjat vehetett át a megyei önkormányzattól. – Tény, ami tény, nem egyszerű a sportolás és tanulás összehangolása. Vannak nehezebb időszakok, amikor például több verseny van egymás után, sok utazás, illetve edzőtáborok. Ilyenkor kicsit kevesebb idő jut rá, de ha fordul a helyzet, és több a szabadidőm, a hiányosságokat mindig pótolom és azzal is haladok szépen – mesélte, majd rátért az előtte álló megmérettetésre.
– Nagyon várom a kolumbiai versenyt, igaz, abból a szempontból kicsit nehézkes lesz, hogy sajnos az edzőm nem tud elkísérni, így egyedül vágok neki az útnak és a versenyzésnek. A mezőny krémje mind ott lesz, ez az első kvalifikációs verseny. Szeretném, ha ki tudnám magamból hozni a maximumot, ha ez sikerül, akkor én már elégedett leszek.
Serra Bendegúz, a Békessy szakmai igazgatója, Kata edzője elmondta, már az MK-forduló is a kísérletezés jegyében telt számukra, éppen azért, hogy felkészüljenek az olyan szituációkra, mikor ő nem tud ott lenni a tanítványával.

Jó tudni
Hogyan is lehet kijutni a tokiói ötkarikás játékokra? Az olimpia.hu beszámolója szerint a kvalifikáció alapja a nemzetközi szövetség (FIE) 2020. április 4-i csapat-világranglistája. A két nem három fegyvernemében ennek első 4-4 helyezettje 3-3 vívóval olimpiai résztvevő lesz, és Óceániát leszámítva a négy kontinens is minden csapatversenyben kap 1-1 kvótát – ha a rangsorban van csapata a legjobb 16 között. Ha nincs, ez a kvóta is a legerősebb földrészé, vélhetően Európáé lesz. Ezzel 24 hely el is kelt az egyéni versenyek egyaránt 34-es főtábláján, a továbbiakat az egyéni világranglistáról (Európa: 2-2 hely), illetve az egyes földrészek kvalifikációs versenyeiről (Európa: 1-1 hely) töltik fel. Japán pedig legalább 8 kvótára számíthat a FIE-től.

2019-05-02T21:11:32+00:00