Emlékezzünk névadónkra az olimpia világnapja alkalmából

Minden évben június 23-án tartják az olimpia világnapját, melyen a sportolás fontosságára hívják fel a figyelmet. A világnapot az újkori olimpiai játékok és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság 1894. június 23-i megalapításának tiszteletére hozták létre. Azóta a versenysportot az ősi olimpiai játékok újjáélesztésével és hagyományosan négy évenkénti megrendezésével népszerűsítik.

A máig megrendezett 28 újkori nyári olimpia közül (3 elmaradt a világháborúk miatt) a magyar sportolók 26-on vettek részt, és 177 aranyérmet szereztek, összesen 302 magyar sportoló viseli az olimpiai bajnok címet.

Érdemes e jeles nap alkalmából megemlékezni klubunk névadójáról, Békessy Béláról is, aki az 1900-as évek egyik kiemelkedő sportolója volt, remekül forgatta a kardot és a tőrt. A kiváló debreceni sportember az V. Olimpiai Játékokon, 1912-ben Stockholmban kardvívásban ezüstérmet szerzett, míg tőrben a hetedik helyen zárt. Emellett kardjával hatszor, tőrjével pedig kétszer is magyar bajnok volt.

Mellette a szintén debreceni születésű Kovács Pál hatszoros olimpiai bajnok vívónak mondhatta magát, a berettyóújfalui Bujdosó Imre pedig 1988-ban, Szöulban nyert aranyat a kardcsapattal.

Egy időben olyan, a legnagyobb magaslatokra hágó vívók kezdtek el Debrecenben vívni, mint Kamuti Jenő, világbajnok, kétszeres olimpiai ezüstérmes vívó, Fenyvesi Csaba, olimpiai bajnok párbajtőrvívó, vagy Vári Attila, Universiade-győztes párbajtőrvívó. Mellettük Kabos Endre, háromszoros olimpiai bajnok vívó is megyénkhez köthető.

2019-06-23T17:55:48+00:00