Immár az erő is velük lesz

A Békessy Béla Vívó Klub teremavatóján kiderült, a fénykardvívást is beindítják.

Az idén 25 éves Békessy Béla Vívó Klub 2020. szeptember 18-án, pénteken délután hivatalosan is átadta új teremszárnyát a Faraktár utcai vívócentrumában.
Az ünnepségre érkezőket a bejáratnál a Debreceni 2. Honvéd Huszárezred lovas huszárai fogadták, amely megadta az esemény alaphangját.
A rendezvényen az új épületszárny felavatása mellett bemutatták annak funkcióját, illetve elnevezték a Békessy Vívócentrum három teremrészét: a debreceni újkori vívás három legjelentősebb alakja, Békessy Béla, Ferenczy Pál és Fülöp Gyula lett a névadója a helyiségeknek.

Elismerés a klubnak
A teremátadón beszédet mondott Dezső Zsigmond, a Békessy Béla Vívó Klub elnöke, dr. Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere, Csampa Zsolt, a Magyar Vívó Szövetség (MVSZ) elnöke, és Kósa Lajos országgyűlési képviselő.
– Tíz éve, mikor átvettük a csarnok működtetését, nem gondoltuk volna, hogy idővel bővíteni kell a vívócentrumunkat, de nagyon örülünk, hogy kinőttük. Jó gazda módjára minden évben újítottunk, szépítettünk valamit a Faraktár utcai centrumunkban – fogalmazott Dezső Zsigmond elnök, aki arra a kérdésre is választ adott, miért működhet már 25 éve sikeresen az egyesületük. – Az önfenntartó és folyamatosan megújuló munka mellett a szervezett, több tagból álló hierarchikus működés, az egyetemmel közös tudományos kutatások és egyéb programok, illetve az erkölcsi, pedagógiai neveléstudat okán lehet a klub eredményes.
Kósa Lajos kiemelte, örül, hogy a klub otthonra lelt a Faraktár utcán, ahol a kellő elkötelezettség, a megfelelő szakértelem, és infrastruktúra mellett tovább gyarapodhatnak Debrecen vívó tradíciói. Kósa Lajos megköszönte a szülők hozzáállását is, hiszen nélkülük a gyerekek sem járhatnának edzésre.
Nagy örömmel jöttem Debrecenbe, jó látni, hogy a városban milyen pezsgő vívóélet zajlik. Minden elismerésem a kiemelkedően innovatív klubnak, bízom benne, a fejlődés töretlen marad – fogalmazott Csampa Zsolt.
Barcsa Lajos felhívta rá a figyelmet, a céljuk, hogy minél több debreceni és környékbeli lakó sportoljon, ehhez pedig minél nagyobb választási lehetőséget kell biztosítani. – A klub olyan partnere a városnak, amely régóta jó gazdaként ápolja az épületet. Ráadásul nem csupán korábbi, hanem jelenlegi sportolóik, mint például Mihály Kata, vagy Göttlinger Dániel is kiemelkedő eredményeket tudnak felmutatni, mely jó példa a fiatalok számára.

Emlékplakettet kaptak
A beszédek után Barcsa Lajos a város nevében emlékplakettet adott át Dezső Zsigmondnak, melyet az idén 25 éves klub a sportágért tett alázatos szolgálatáért kapott. Az ünnepségen fellépett a DebreSlam csapata egy Vívóslam produkcióval. Majd pedig a hivatalos szalagátvágásra is sor került. Látványos fénykard-bemutató zárta az ünnepséget, melyen kiderült, a jövőben a vívó-padawanok fénykardvívást tanulhatnak a Békessy Béla Vívó Klub kötelékében, mely így az országban az első olyan egyesület, amelyben négy fegyvernem közül választhatnak az érdeklődők.

Több mint 100 millió
Rendkívül fontos mérföldkőhöz érkezett 2019. november közepén a Békessy Béla Vívó Klub: a nagy múltú egyesület a jelenlegi, Faraktár utcai vívótermének épületét egy új, akadálymentes edzőtérrel, illetve a hozzá tartozó szociális térrel és öltözőkkel bővítette.
A terveket Pálfi György és Lábas Attila készítette. A kivitelezést a Dryvit Profi Kft. végezte, a projekt lendületét a koronavírus-járvány sem tudta megtörni, sőt a kiváló munkának hála az építkezés a vártnál korábban elkészült, a szerződés szerint szeptember 22-én kellett volna átadni a termet, de mindenki nagy örömére már júniusra felépült.
A klub 2017-ben 72, 2019-ben pedig újabb 45 millió forint állami támogatást nyert, valamint az egyesület is vállalt mintegy 8 millió forint önrészt a projekt sikeres megvalósítása érdekében. A 8 milliós, hivatalos projekt önrészen felül több tízmillió forintot költött a klub technológiai fejlesztésre, berendezésre.
A 2020-as fejlesztések során a vívócentrum egy új vívóteremmel, négy új, zuhanyzóval ellátott öltözővel, két szertárral, egy orvosi szobával, egy fegyvermesteri szobával, két mosdóval, egy infópulttal és vívóbolttal, valamint egy szülői váróval bővült.

 

2020-09-20T11:20:58+00:00