Aranyérmet szerzett Budapesten a férfi kardcsapat. A Debreceni Sportiskola vívója Iliász Nikolasz is hozzá tett a sikerhez.

Fantasztikus vívással aranyérmes lett a Szilágyi Áronnal, Decsi Tamással, Szatmári Andrással és Iliász Nikolásszal felálló magyar férfi kardcsapat a Gerevich-Kovács-Kárpáti férfi kard Világkupán a BOK Csarnokban. Iliász Nikolász a Debreceni Sportiskola versenyzője nagyon örült, hogy ismét erősíthette a magyar csapatot.

Gémesi Csanád épp 8-7-re vezetett szombaton a német Benno Schneider ellen, amikor egy támadásnál rálépett ellenfele lábára. Az olimpiai bronzérmes vívónk egyből elterült a földön, amely már jelezte, hogy másnap csapatban szükség lehet a Debreceni Sportiskola kardozójára Iliász Nikolaszra. Később kiderül, Gémesi bokasérülése miatt nem tudja vállalni a folytatást.

„Mindig szeretne az ember ott lenni a csapatban, de nem azért, mert az egyik társa megsérült és helyettesítenie kell. Gémesi Csanád nagyon jó teljesítményt tud nyújtani, főleg csapatversenyeken. Rá is igaz az, ami rám, hogy egy külön pluszt ad neki az, ha másokért is küzdhet, főleg hazai közönség előtt. Nagyon sajnáltam Csanádot, de természetesen egyből készen álltam a folytatásra.”

A debreceni vívó számára nem sikerült jól az egyéni versenysorozat, mert ugyan jól kezdett, de a legjobb 64 között csapattársa Decsi Tamás megállította, így végül a 44. helyen fejezte be a küzdelmeket.

„Nem voltam elégedett magammal az egyéni küzdelmek során, de ott is voltak olyan periódusok, amik nagyon jól sikerületek. Ezeket igyekszem felidézni, memorizálni, és tudatosítani magamban, hogy stabilan tudjam a formát hozni, amit egyébként tudok vívni.”

Szombaton tehát a Szilágyi Áron, Iliász Nikolász, Decsi Tamás, Szatmári András kvartett lépett pástra a csapatküzdelmekben. A spanyolok elleni kezdő asszóban hirtelen 5-1-re elléptek a hispánok. Ezen a megingáson azonban gyorsan túltette magát a válogatott és végül fölényes 45-30-as győzelmet arattak. A következő ellenfél Irán volt, ahol szintén volt egy pici botlás, de ahogyan Iliász Nikolasz fogalmazott, ez csak egy pillanatnyi megbillenés volt és utána ismét kézbe vették az irányítást. A következő ellenfél a román csapat volt, amely meglepetésre az előző fordulóban a világranglistát vezető Dél-Korát búcsúztatta. Ennek ellenére velük szemben sem volt kérdés a magyar továbbjutás. A döntőben egy roppant fiatal, de nagyon veszélyes francia csapat várt Iliászékra, aki szerint a hazai közönség olyan plusz energiát adott nekik, amely után nem is volt kérdés, hogy ki nyeri meg a döntőt.

„A saját aszómmal elégedett vagyok. Bár szerettem volna még nagyobb különbséggel átadni a vívást, de annak örülök, hogy még így is növelni tudtam a magyar csapat előnyét Alapvetően én csapatversenyeken jól szoktam vívni és ma is kifejezetten magas teljesítményt tudtam nyújtani és hiszem azt, hogy ezzel bizonyítani tudtam, hogy lehet rám számítani és hogy velem erősebb a magyar kardcsapat.”

A magyar csapat végül 45-38-ra diadalmaskodott a franciák ellen, amely azt jelentette, hogy a világkupa-arany a hazai csapat nyakába kerül, így tehát Szilágyi Áron pénteki sikere után újabb magyar elsőségnek örülhetett a BOK Csarnok szép számú közönsége.

 

fotók forrása:

https://www.facebook.com/media/set?vanity=hunfencing&set=a.5423405821003000

Hungarian Fencing Federation / Magyar Vívó Szövetség

2022-03-24T00:31:30+00:00